Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Almás céklakrémleves

2020. 03. 20. 00:00:00
Almás céklakrémleves A cékla lent a boltban mindig olyan baráti áron van, hogy nem tudok belőle nem venni, így mindig teszek a kosaramba pár darabot, mivel a legtöbb formában szeretem és amúgy is érdemes belőle gyakran fogyasztani.

Céklasalátához amúgy is főzni kellett a céklát, így ha már úgyis meg lesz főzve, akkor készítek egy céklalevest.
Rengeteg féle receptet lehet találni az interneten. Édeskésebb, savanykásabb változat, tejföllel, joghurttal vagy kókusztejjel készült  és még sorolhatnánk sokáig a különféle elkészítési módokat.
A mostanit egy angol oldalon találtam, de nem követtem teljesen a receptet, de így is finom lett a végeredmény.

Hozzávalók:

  • kb. 4 db kisebb fej cékla 
  • 1 kisebb hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 alma
  • kb 500 - 750 ml zöldségleves vagy húsleves
  • olívaolaj
  • kapor
  • 2-3 ek. joghurt vagy tejföl 

A hagymát apróra vágjuk , a fokhagymagerezdeket fokhagymanyomón átnyomjuk. Egy lábasba teszünk 1-2 evőkanál olívaolajat, majd rátesszük a hagymákat, sózzuk, borsozzuk és lefedve kb. 10 percig pároljuk. A felkockázott almát, a meghámozott és szintén felkockázott céklát a lábasba tesszük és lefedve kb. 10 percig pároljuk, ameddig kissé megpuhul az alma és a cékla. 
Felöntjük a levessel és addig főzzük levedve a levest, amíg teljesen megpuhul a cékla. 

A recept írt hozzá kb 150 ml almalevet, de most nem kívántam annyira az édesebb verziót, így bővel elégnek éreztem azt a nagy darab almát, amivel együtt megfőtt a cékla.
Ízlés szerint készülhet persze az almalével is a leves, biztosan ki fogom úgy is próbálni. 

Egy botmixer vagy turmix segítségével turmixoljuk szépen krémessé a levest miután, adjuk hozzá még annyi folyadékot a zöldségevesből, amíg a megfelelő állagot el nem érjük. A joghurtból is keverjünk hozzá egy-két evőkanállal, majd ízesítsük még ha szükséges sóval, borssal.
Tegyük a hűtőbe, hogy szépen összeérjenek az ízek, majd tálalás előtt díszítsük apróra vágott kaporral és a maradék joghurttal vagy tejföllel.

Lehet, hogy valamilyen túrós vagy sajtos gombócot fogok készíteni hozzá legközelebb, hogy egy kicsit gazdagabb legyen az étel, ha csak egy fogást készítek ebédre. 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: recept

Keresés