Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Citromos pite vagy francia citromtorta

Citromos pite vagy francia citromtorta Mautner Zsófi oldalán találtam rá erre a receptre. Néha van úgy, hogy rám tör a citrom utáni vágy és nem csak limonádét innék, hanem tényleg valami jó citromos sütit kívánok.

Ez a recept pedig tökéletesen ki tudja elégíteni az embernek a vágyait, ha citromos dologról van szó.

Hozzávalók a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 50 g porcukor
  • csipet só
  • 2 tojás sárgája

Citromkrémhez:

  • 4 citrom leve és reszelt héja
  • 175 g cukor
  • 3 egész tojás
  • 4 tojás sárgája
  • 15 dkg vaj

 

Elkészítés:

Egy tálba beleöntjük a lisztet, sót, porcukrot és a hideg vajat, majd összemorzsoljuk és hozzáadjuk a tojássárgákat és addig dolgozunk a tésztán, míg szépen összeáll.
Becsomagoljuk fóliába a hűtőbe tesszük kb. 30 percre.
Előveszünk egy 23 cm átmérőjű piteformát, a hűtőből elővett tésztát nagy lyukú reszelőn belereszeljük a formába és szépen elrendezzük és elegyengetjük.
Letakarjuk a tésztát sütőpapírral kb. 1 kg száraz babot, vagy akinek van otthon - sütőbabot - rárak a sütőpapírra  és 170 fokos sütőbe rakjuk 30 percre. Ezt hívjuk vakon sütésnek, a súly azért kell a tésztára, hogy sülés közben ne púposodjon fel a tészta. Fél óra után eltávolítjuk a babot és a sütőpapírt és még 10 percig sütjük.

Amíg sül a tészta, van időnk elkészíteni a citromkrémet.
Az összes citrom héjára szükség lesz, azokat lereszeljük, a levüket kifacsarjuk és egy lábasba téve elkeverjük a cukorral, a 3 egész tojással és a 4 tojás sárgájával. Jó alaposan kikeverjük, majd alacsony lángon melegíteni kezdjük. Ha habosodni kezd a teteje, 4 adagra osztva belekeverjük a vajat is.
Akkor jó az állaga, amikor pudingszerű sűrűséget kapunk. Ezt a krémet ráöntjük a tésztára és visszatesszük a sütőbe még 5-6 percre. A sütőt a 170 fokról 230 C fokra melegítsük fel.
Ha pár barna kisebb folt, pötty jelenik meg a süti tetején, akkor ki is vehetjük a sütőből.
Hagyjuk kihűlni, majd betesszük a hűtőbe és másnap már meg is kínálhatjuk vele a vendégeket.
Díszítésnek aszalt vöröáfonyát használtunk-

 

(Recept eredetije: izeselet.hu )

Tartalomhoz tartozó címkék: édesség Pite recept

Keresés