Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mákos csiga recept

Mákos csiga recept Birkmann márka sütőformáit nagyon szeretjük, mert masszívak és hosszú éveken át kitartanak velünk a konyhában. De mindemellett mindig szuper recepteket adnak a formákhoz is.

A legújabb formáik a négyszögletes csatos sütőformák, amihez két receptet találunk a termékhez csomagolva. Kipróbáltuk a mákos csiga receptet, ami kicsit a bejglire emlékeztetett minket, de mivel nagy mákrajongónk vagyunk, így bármikor bármilyen formában szívesen készítünk és fogyasztunk mákos sütiket.
Annyit változtattunk a receptet, hogy mazsola helyett aszalt szilvát raktunk a töltelékbe. Ezt természetesen ízlés szerint el is hagyhatjuk vagy más aszalványra cserélhetjük és a megadott mennyiségen is kedvünk szerint változtathatunk.
Mivel rosszul olvastuk először a receptet, a mák alatt darált mákot értettünk, így azt is használtunk a töltelékhez, viszont a megadott tej mennyiség így kevésnek bizonyult, úgyhogy adtunk még hozzá tejet, hogy folyósabb masszát kapjunk. 
 

Hozzávalók a tésztához:

  • 600 g finomliszt
  • 30 g friss élesztő
  • 280 ml szobahőmérsékletű tej
  • 2 tojás
  • 40 g cukor
  • 1 púpozott teáskanál só
  • 100 g lágy vaj
  • plusz vaj a forma kikenéséhez

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 200 ml tej
  • 200 g mák
  • 100 g cukor
  • 80 g vaj
  • 100 g mazsola, ízlés szerint más aszalt gyümölcs
  • 2 tojás
  • 1 csipet fahéj
  • 140 g darált mandula

 

Elkészítés:

Tegyük bele egy tálba a lisztet, kis mélyedést alakítsunk ki, ebbe daraboljunk bele az élesztőt, öntsünk rá 50 ml tejet, fedjük be liszttel, takarjuk le a tálat és hagyjuk kelni 30 percet.
Adjuk hozzá a tojást, a cukrot, a sót, a vajat és a maradék tejet és gyúrjuk össze a tésztát. Ha túl lágy lenne, akkor adjunk hozzá még egy kis lisztet.  Amikor szép, sima a tésztát takarjuk le a tálat ás hagyjuk 1 órát kelni. 
Ezalatt elkészíthetjük a tölteléket a süteményhez. Öntsük bele a tejet egy lábasba a mákkal és a cukorral, majd forraljuk fel és hagyjuk főni kb 8 percet. Majd vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a vajat és a mazsolát. Akkor adjuk hozzá a tojást és a mandulát, ha langyosra hűlt a keverék.
Mi darált mákot használtunk és ahhoz kevés volt a megadott tej mennyiség, így kb. 1 dl-rel többre volt szükség, de addig adagoltunk hozzá tejet, amíg rendesen kevergetni lehetett a masszát és főzni tudtuk pár percig anélkül, hogy rögtön leégett volna az edény aljára.

Melegítsünk elő a sütőt 180 fokra, a formát jól vajazzuk ki. A megkelt tésztát nyújtsuk ki kb 30 x 60 cm nagyságúra, kenjünk rá a tölteléket és hosszában tekerjük fel a tésztát. Vágjunk belőle kb 15 db 4 cm széles darabokat és ezeket tegyük bele a formába egymás mellé a vágás felöli részükkel felfelé. Kenjünk be vízzel a tésztát, majd hagyjunk kelni még egyszer kb 60 percet. Mielőtt berakjuk a sütőbe kenjünk át újra vízzel és süssük 40 percet.

Formában hagyjuk kicsit hűlni a kész süteményt majd még frissen tálaljuk és fogyasszuk el.

Recept és fotó: birkmann.de

Keresés